ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Την Μεγάλη Παρασκευή οι αιτήσεις

Tuesday 15th, April 2014 / 18:46 Written by
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Την Μεγάλη Παρασκευή οι αιτήσεις

Έως τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η αίτηση για το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί λόγω του πρωτογενές πλεόνασματος. Όσοι υποβάλουν τη σχετική αίτηση (μέσω της ΓΓΠΣ στο www.gsis.gr) έως το τέλος Απριλίου, αναμένεται να λάβουν το εφάπαξ επίδομα απο το πλεόνασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έως τις 10 Μαΐου.Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Η τελική απόφαση για το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη. Παράλληλα, έως την Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να έχει εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταχθούν στους δικαιούχους περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι το 2014.

Ειδικότερα, για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ενώ για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει ότι είχαν λάβει το 2012. Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών. Το επίδομα απο το πλεόνασμα θα αρχίζει από τα 500 ευρώ ανά άτομο και θα φτάνει ή θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Το φορολογητέο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) για τον άγαμο ορίστηκε στις 6.000 ευρώ (φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και δηλώσεις ΦΑΠ 2012) και το περιουσιακό όριο ορίστηκε σε αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως τις 125.000 ευρώ. Για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα όρια διαμορφώνονται σε 8.000 ευρώ και 250.000 ευρώ, αντίστοιχα. Το εισοδηματικό κριτήριο και το ύψος του επιδόματος θα αυξάνονται με βάση τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα, ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο σύζυγος έχει στάθμιση 1/3 (0,333) και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6 (0,1666).

Έτσι, αναμένεται να προκύψει ο εξής πίνακας:

πινακασ

Σημειώνεται, ότι το εισοδηματικό όριο αναμένεται να αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑΜεΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Facebook Comments

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Αναζητηση

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE