Το σημερινό Σάββατο δεν είναι όπως τα υπόλοιπα, μιας και σηματοδοτεί την 15η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down.
Οι μαμάδες ηρωϊδες
H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί, όχι τυχαία, ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down..Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πώς μπορεί να είναι για μια μητέρα να μεγαλώνει παιδί με αυτό το σύνδρομο;
Είναι κάποιες μαμάδες πραγματικές ηρωίδες.Μαμάδες που αξίζει να τις σεβόμαστε και να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής τους. Στην ικανότητά τους να καταφέρνουν ακόμα περισσότερα από όλους τους γιατρούς του κόσμου. Τι κι αν έχουν ακούσει σκληρά λόγια από ειδικούς, εκείνες καταφέρνουν να “μαζέψουν τα κομμάτια τους” και να αντλήσουν δύναμη από την ίδια τους την πίστη. Παραμένουν δυνατές, κι ας απορούν κι οι ίδιες με τη δύναμή τους. Ακόμα και όταν όλα φαινομενικά δείχνουν μαύρα, έχουν τόσο απεριόριστη αγάπη για τα παιδιά τους και δε σταματούν να ελπίζουν.
Πως καθιερώθηκε η σημερινή μέρα
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21.
Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.
Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.
Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Πηγή: sportime.gr