Μπορεί να σοκάρει τα παιδιά αλλά ναι, υπήρχε ζωή και πριν την τηλεόραση (και πριν τον υπολογιστή, και πριν τα τηλεχειριστήρια και πριν τη Ντόρα την εξερευνήτρια). Υπήρχαν εποχές που οι γονείς έβρισκαν άλλους τρόπους να κρατούν απασχολημένα τα παιδιά τους, όταν εκείνοι έπλεναν πιάτα, μιλούσαν στο τηλέφωνο, έφτιαχναν βούτυρο ή έδιωχναν τους δεινόσαυρους μακριά από τα σπίτια τους.
Οι δε επιστήμονες υποστηρίζουν πως η τηλεόραση είναι η χειρότερη νταντά. Θέλετε κι άλλους λόγους για να την κλείσετε και να απασχολήσετε τα παιδιά με πιο δημιουργικούς τρόπους;
Χάρτινα αυτοκινητάκια
Ηλικίες: Από 4 ετών.
Σταματήστε να πετάτε τα χάρτινα ρολά από το χαρτί υγείας και συγκεντρώστε μερικά για να φτιάξετε με αυτά πολύχρωμα αυτοκινητάκια. Δεν είναι δύσκολο: Απλά βάψτε τους κυλίνδρους, κόψτε στρογγυλά χαρτόνια για ρόδες που θα στερεώσετε με μεταλλικά paper fasteners (θα τα βρείτε στα περισσότερα μαγαζιά με γραφική ύλη) και με έναν χαρτοκόπτη φτιάξτε το παρμπρίζ. Τα παιδιά μπορούν να βάλουν μέσα τα playmobil τους και να παίξουν αγώνες ταχύτητας!
Διακόσμηση σκευών
Ηλικίες: Από 4 ετών.
Αντί να βάφουν τους τοίχους και τα έπιπλα, γιατί δεν τα παροτρύνετε να βάψουν τα κουζινά σας σκεύη; Τουλάχιστον τα πιο απλά και πρόχειρα σκεύη που έχετε, τα οποία δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Αναζητήστε στο εμπόριο τους ειδικούς μαρκαδόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω σε πορσελάνη χωρίς να ξεφάβουν.
Πάλη Σούμο
Ηλικίες: Από 5 ετών.
Μεγάλα μαξιλάρια και δύο t-shirts του μπαμπά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται για μία διασκεδαστική πάλη Σούμο. Έτσι, θα βγάλουν όλη τους την ενέργεια τις μέρες που ο καιρός δεν επιτρέπει να βγουν έξω, χωρίς μάλιστα να υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού.
Λαβύρινθος για μπάλες
Ηλικίες: Από 2 ετών.
Ούτε τα χαρτονένια ρολά του χαρτιού κουζίνας είναι για πετιούνται! Βρείτε ένα μεγάλο χαρτόκουτο, όλο και κάποιο θα έχετε φυλάξει στην αποθήκη, κόψτε τους κυλίνδρους οριζόντια στα δύο και κολλήστε τους στη μία πλευρά του χαρτονιού έτσι ώστε ρίχνοντας μία μπάλα από ψηλά, στον πρώτο, να πέφτει στον δεύτερο, στον τρίτο κ.ο.κ. Θα διασκεδάσει για αρκετή ώρα τα πολύ μικρά παιδιά.
Οι ρακέτες… αλλιώς
Ηλικίες: Από 2 ετών.
Ρακέτες μέσα στο σπίτι; Κι όμως, δείτε πώς θα το κάνετε: Χρησιμοποιήστε δύο χάρτινα πιάτα, τα οποία θα κολλήσετε καλά σε ξυλάκια παγωτού –αυτά θα είναι οι ρακέτες. Φουσκώστε κι ένα μικρό μπαλόνι για μπάλα και αφήστε τα παιδιά να διασκεδάσουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κάτι (ή σχεδόν κανένας κίνδυνος).
Η δική τους ιστορία
Ηλικίες: Από 5 ετών.
Όταν δεν έχετε χρόνο να τους διαβάσετε μία ιστορία, γιατί δεν τα παροτρύνετε να φτιάξουν την δική τους; Δώστε τους ένα τετράδιο με λευκές σελίδες και τους μαρκαδόρους τους και βοηθήστε να ξεκινήσουν την ιστορία τους. Πείτε τους να διαλέξουν ένα αγαπημένο τους θέμα, γύρω από το οποίο θα περιστρέφεται η ιστορία και να διαλέξουν σε ποιον θα αφιερώσουν την ιστορία τους, για να τους δώσετε κίνητρο να τη φτιάξουν με ακόμα περισσότερο μεράκι.
Κολεξιόν για αρκουδάκια
Ηλικίες: Από 2 ετών.
Δώστε τους παλιά (μωρουδιακά) ρούχα τους, εμφανίστε όλα τους τα αρκουδάκια και πείτε τους να τα ντύσουν όπως εκείνα προτιμούν. Στη συνέχεια πείτε τους να τα στήσουν, το ένα δίπλα στο άλλο, και όταν θα είναι έτοιμα να σας φωνάξουν να τα δείτε.
Αυτοκόλλητα
Ηλικίες: Από 2 ετών
Τα παιδιά λατρεύουν τα αυτοκόλλητα και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για εσάς να παρατηρούσατε πόσες ώρες μπορούν να ασχοληθούν με αυτά, με πλήρη προσήλωση! Έτσι, κάθε φορά που θα βρίσκετε αυτοκόλλητα, οπουδήποτε και με οποιοδήποτε σχέδιο, ειδικά αν τα βρίσκετε σε προσφορά, να τα αγοράζετε και να τα φυλάτε σε ένα κουτί. Και όταν έρχεται η «δύσκολη» ώρα που το παιδί θα ψάχνει να απασχοληθεί με κάτι μπορείτε να του δίνετε το κουτί και ένα μπλοκ ζωγραφικής και να κολλά αυτοκόλλητα με την ψυχή του! Μάλιστα, όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο περίπλοκο μπορείτε να του το κάνετε, π.χ. να του λέτε να τα κολλά με συγκεκριμένο τρόπο για να προκύψει ένα ωραίο σχέδιο ή να του πάρετε και κάποια στυλό με γκλίτερ που κολλάει.
Όλο αυτιά
Ηλικίες: Από 4 ετών.
Για τα παιδιά που δε μπορούν ακόμα να διαβάσουν, ένας καλός τρόπος για να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ιστορίες είναι ακούγοντάς τις. Αρκεί να τους τις αγοράσετε σε cd και να τις βάλετε σε ένα cd-player με ωραία, πολύχρωμα ακουστικά για να τις ακούν όταν βαριούνται και εσείς έχετε ατελείωτη δουλειά.
Οργάνωση και τάξη
Ηλικίες: Από 5 ετών.
Αν στη βιβλιοθήκη του παιδιού σας γίνεται ένας μικρός χαμός, πείτε του πως έχει έρθει η ώρα να την οργανώσει. Πώς; Βάζοντας τα βιβλία σε σειρά ανάλογα με το μέγεθος, το θέμα, το χρώμα τους ή ανάλογα με το ποιο είναι το πιο αγαπημένο τους. Το πιθανότερο είναι ότι καθώς θα τα τακτοποιεί θα «πέσει» πάνω σε κάποια που έχει καιρό να διαβάσει και θα απασχοληθεί για αρκετή ώρα.
mama365.gr