Δείτε την βίλα του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας ακριβώς δίπλα από την θάλασσα σε απόσταση 4 μέτρων. Όπως καταγγέλλουν αναγνώστες του ΓΟΝΕΙΣ «Δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά εμποδίζει και την κυκλοφορία! Έχει κόψει λέμε τήν παραλιακή οδό και τά αυτοκίνητα αναγκάζονται να εκτρέπονται περιμετρικά σέ στενό δρόμο μέ ορθές γωνίες και καθρέφτες γιά να μην τρακάρουν. Κρίμα τέτοιος μουσικός τιτάνας να ξεφτιλίζεται έτσι για τη χλιδή ». επισημαίνει ο Georgette Nikola Arseno
Η Ηλέκτρα Μούλιου αναφέρει ότι : «Ακούστε τώρα από προσωπική εμπειρία…. Όχι μόνο είναι φραγμενο παράνομα δεν αφήνει ούτε καν παιδιά να παίξουν στη παραλία… Αριστεροί με δεξιές τσέπες… Άλλο το έργο του κ άλλο η στάση ζωής του….».
«Ξήλωμα» των αυθαιρέτων προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας
«Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς»
Τα σχέδια της κυβέρνησης για να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία με εκείνη στο Μάτι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.
«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.
Όπως είπε η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση, ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους.
«Προχωράμε άμεσα στην κατεδάφιση περίπου 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στην ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες εκτάσεις και αποτελούν άμεσο κίνδυνο. Το ίδιο θα συμβεί για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 είναι μόνο στην Αττική. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του. Θεσπίζεται με νομοθετική πρωτοβουλία το πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό συντελεστή δόμησης. Διατίθεται άμεσα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις», είπε και πρόσθεσε:
«Αυτό θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής. Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη.Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στο παρελθόν δεν ελήφθησαν οι γενναίες αποφάσεις που έπρεπε και αναγκαίες πολιτικές έμειναν στα χαρτιά.
«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», τόνισε.
Όπως είπε «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα “πώς” και τα “γιατί” της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική».
Έδωσε μάλιστα υπόσχεση ότι αυτά τα ερωτήματα θα διερευνηθούν εις βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες και από αδιάβλητους ειδικούς.
«Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας»,δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».
«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε:
«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας».
makeleio.gr