Με απόφαση που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου, γνωστοποιείται στις 15 Ιανουαρίου 2018 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ειδική διαδικτυακή πύλη kalo.yeka.gr για το Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Καταληκτική ημερομηνία δυνατότητας υποβολής αιτήσεων με την χειρόγραφη διαδικασία ορίζεται η 9/2/2018. Από 10/2/2018, η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά με την ηλεκτρονική διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα ΥΑ.
Οι διαδικασίες οι οποίες υλοποιούνται μέσω της ειδικής διαδικτυακής πύλης είναι οι εξής:
α) Εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
β) Χορήγηση Πιστοποιητικού Μέλους.
γ) Χορήγηση βεβαιώσεων καταχώρισης τροποποιήσεων στοιχείων του Φορέα (Καταστατικού ή Οργάνου Διοίκησης)
δ) Χορήγηση βεβαιώσεων μεταβολών (βεβαίωση τροποποιήσεων καταστατικού, σύνθεσης Οργάνου Διοίκησης, μη λύσης-μη εκκαθάρισης).
Χορήγηση βεβαιώσεων διαγραφής από το Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Οι παραπάνω διαδικασίες συμπεριλαμβάνουν την υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, την διαχείριση της αίτησης από την Δ/νση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την έκδοση και κοινοποίηση στον αιτούντα της απάντησης.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι βεβαιώσεις που εκδίδονται και χορηγούνται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της ειδικής διαδικτυακής πύλης, αποτελούν διοικητικά έγγραφα και είναι έγκυρα για κάθε χρήση από τους ενδιαφερομένους. Τα ηλεκτρονικά χορηγούμενα έγγραφα φέρουν μηχανική αποτύπωση της σφραγίδας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και μηχανική αποτύπωση της υπογραφής του αρμοδίου για κάθε διαδικασία διοικητικού Οργάνου. Οι χορηγούμενες από την ειδική διαδικτυακή πύλη βεβαιώσεις είναι ακριβή αντίγραφα και περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία των πρωτοτύπων.
Την ειδική διαδικτυακή πύλη, μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες, εφ’ όσον έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο σύστημα. Για την πιστοποίηση στο σύστημα, χρησιμοποιείται η διαδικασία και οι κωδικοί πιστοποίησης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet).
Στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας τηρείται ιστορικό αρχείο, στο οποίο καταγράφονται οι κινήσεις των χρηστών της ειδικής διαδικτυακής πύλης.
neolaia.gr
.
.
Ποιους αφορά
Με την Απόφαση ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Συνεταιρισμών Εργαζομένων, η εγγραφή στο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθώς και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη σε αυτό. Επίσης, περιγράφεται η διαδικασία μετάπτωσης των υφιστάμενων Φορέων κοινωνικής Οικονομίας στο νέο Μητρώο.
Στην ιστοσελίδα του Μητρώου (www.ypakp.gr, ετικέτα: Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας) μπορείτε να βρείτε την Υπουργική Απόφαση καθώς και αιτήσεις, πρότυπα Καταστατικά, υπεύθυνες δηλώσεις και χρήσιμο πληροφοριακό υλικό.
Επισημαίνουμε ότι σε πρώτη φάση η υποβολή αιτήσεων και η έκδοση βεβαιώσεων θα γίνεται σε έντυπη μορφή (αυτοπροσώπως ή με ταχυδρομείο) ή μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης ΑΠΛΟ (https://aplo.yeka.gr/). Με την επανέναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον ιστότοπο μας.
Γενικές πληροφορίες για την Κοινωνική Οικονομία
Η κοινωνική οικονομία είναι ένα σύνολο παραγωγικών δραστηριοτήτων με χαρακτηριστικά που δεν έχουν ως κύριο σκοπό την αύξηση του κέρδους και του ιδιωτικού οφέλους των εμπλεκομένων αλλά δίνουν βαρύτητα σε κοινωνικούς σκοπούς, στην αλληλεγγύη και στην ισότιμη συμμετοχή.
Η συνεισφορά της κοινωνικής οικονομίας, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, είναι σημαντική γιατί έχει τη δυνατότητα:
Α) Να συνεισφέρει στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης.
Β) Να δράσει επιβοηθητικά για την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους σε αυτή.
Γ) Να λειτουργήσει ως φορέας παροχής υπηρεσιών προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε κοινωνικές κατηγορίες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ΑμεΑ.
Δ) Να συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη με δράσεις που άπτονται του πολιτισμού, της τοπικής και παραδοσιακής παραγωγής, της βελτίωσης του περιβάλλοντος, των νέων μορφών ενέργειας.
Η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας αποτελεί αναγκαιότητα και πρόκληση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η συμβολή της στην βιώσιμη ανάπτυξη αναμένεται να είναι καθοριστική.
Το σαφές και στέρεο θεσμικό πλαίσιο είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός σταθερού αναπτυξιακού πυλώνα. Τα κίνητρα και οι υποστηρικτικές δράσεις θα πρέπει να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον τομέα. Ωστόσο, η πρώτη ύλη, η ζωογόνος δύναμη παραμένει σταθερά η ανθρώπινη αλληλεγγύη, η διάθεση για κοινωνική προσφορά και προσφορά στον τόπο και στον συνάνθρωπό μας.
Διαδικασία σύστασης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων
Η δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή ενός Συνεταιρισμού Εργαζομένων απαιτεί τυπικές διαδικασίες ίδρυσης και ουσιαστικές ενέργειες σχεδιασμού έναρξης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.
Οι τυπικές – υποχρεωτικές διαδικασίες ίδρυσης αφορούν την εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Η διαδικασία ίδρυσης είναι απλή , (δύο βήματα), περιγράφεται αναλυτικά στην Υ.Α 61621/δ5/2643/30-12-2016 (ΦΕΚ 56/Β/2017) και περιλαμβάνει τα εξής:
1) Υποβολή αίτησης με συνημμένο το Καταστατικό και επιπλέον δικαιολογητικά (περιγράφονται στην Υ.Α και διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία του Φορέα). Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται προς το παρόν σε έντυπη μορφή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ώστε να απλοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο.
2) Έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ
Στις ουσιαστικές ενέργειες σχεδιασμού ανήκουν τόσο η προπαρασκευή διαφόρων επιχειρηματικών εργαλείων, όπως είναι η έρευνα αγοράς και το επιχειρηματικό σχέδιο, όσο και η κινητοποίηση και ενημέρωση των πιθανών εταίρων της με στόχο τη δημιουργία του αρχικού πυρήνα της επιχείρησης και την προσέλκυση και άλλων ατόμων ή φορέων που πιθανόν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν