Επιστολή προς τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απέστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), με την οποία ζητεί να μάθει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση και τη διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών σχετικά με την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά προϊόντων ρυζιού με ανόργανο αρσενικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Κώστα Νταλούκα, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία μελέτες για τον κίνδυνο που υπάρχει για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, από την κατανάλωση ανόργανου αρσενικού που βρίσκεται στο ρύζι και στα προϊόντα ρυζιού, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ανώτατα όρια ασφαλείας όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ανόργανου αρσενικού σε τρόφιμα.
«Με δεδομένους τους κινδύνους από το ανόργανο αρσενικό, που περιέχεται στο ρύζι και τις παιδικές τροφές ρυζιού αν αυτό ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια», οι παιδίατροι ζητούν να ενημερωθούν για τους ελέγχους που έχουν γίνει, προκειμένου να ενημερώσουν με τη σειρά τους, τους γονείς.
Νταλούκας: Ναι μεν είναι μικρές οι ποσότητες, αλλά σε μεγάλη κατανάλωση υπάρχει φόβος
«Έστειλα τα ερωτήματα στον ΕΦΕΤ ώστε να το κάνουμε απόλυτα διαφανές και διευκρινισμένο.
Τι πρέπει να μας φοβίζει και τι δεν πρέπει. Να μας απαντήσει δηλαδή ο ΕΦΕΤ: Εάν πραγματικά ισχύει ο κανονισμός αυτός, αν υπάρχουν επίπεδα και όρια τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. στη χώρα μας, εάν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αν υπάρχουν προϊόντα και εταιρείες που δεν έχουν συμμορφωθεί και εάν πρέπει να είναι γραμμένο επάνω στα προϊόντα για να ξέρω κι εγώ τι προϊόν αγοράζω» ανέφερε στο zougla.gr ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.
«Αν θα διαβάσετε τον κανονισμό της Ε.Ε., θα δείτε ότι ναι μεν είναι μικρές οι ποσότητες. αλλά σε μια μεγαλύτερη κατανάλωση υπάρχει ο φόβος για καρκίνο των πνευμόνων, για καρκίνο της κύστεως, του δέρματος, για διαβήτη, για καρδιαγγειακά. Αρά εδώ υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος» δήλωσε ο κ. Νταλούκας και πρόσθεσε: «Ζητώ να μάθω σε τι κατάσταση είμαστε σήμερα όσον αφορά το αρσενικό που περιέχεται στο ρύζι. Να ανησυχούμε ή να μην ανησυχούμε;».
Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης:
ΠΡΟΣ: ΕΦΕΤ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ΠΙΣ, Ιατρικοί Σύλλογοι, Παιδίατροι, μέλη μας, δημοσιογράφους ιατρικής ενημέρωσης
Αξιότιμοι κυρίες/οι
Διαβάσαμε πρόσφατα στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία τον κίνδυνο που υπάρχει για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, από την κατανάλωση ανόργανου αρσενικού που βρίσκεται στο ρύζι και στα προϊόντα ρυζιού, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ανώτατα όρια ασφαλείας (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιουνίου 2015 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ανόργανου αρσενικού σε τρόφιμα).
Με δεδομένους τους κινδύνους από το ανόργανο αρσενικό, που περιέχεται στο ρύζι και τις παιδικές τροφές ρυζιού, αν αυτό ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια, θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για τα κάτωθι, προκειμένου να μπορέσουμε με την σειρά μας να ενημερώσουμε τους γονείς για τους πιθανούς κινδύνους και την συμπεριφορά που πρέπει να έχουν με το ρύζι και τα προϊόντα ρυζιού:
1./ Γίνονται και κάθε πότε, από εσάς δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο ρύζι και στα προϊόντα ρυζιού σε σχέση με τα όρια που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το ανόργανο αρσενικό;
2./ Πότε έγινε ο τελευταίος δειγματοληπτικός έλεγχος;
3./ Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
4./ Σε ποια προϊόντα έγινε;
5./ Ισχύει σήμερα ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
6./ Αν ισχύει, υπάρχουν σήμερα στην Ελληνική αγορά προϊόντα ρυζιού και βρεφικές τροφές ρυζιού, τα οποία δεν έχουν συμμορφωθεί με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
7./ Είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες παιδικών τροφών ρυζιού να αναφέρουν στην ετικέτα του προϊόντος τα επίπεδα του περιεχομένου ανόργανου αρσενικού ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής;
8./ Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά του καταναλωτή και τι πρέπει να αναζητά στα τυποποιημένα προϊόντα ώστε να είναι σίγουρος για την υγεία την δική του και των παιδιών του;
9./ Οτιδήποτε άλλο εσείς πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην ενημέρωση και την διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, με ιδιαίτερη έμφαση αυτής των βρεφών και των μικρών παιδιών.
Με τιμή
Κώστας Νταλούκας
Παιδίατρος
Πρόεδρος Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
zougla.gr
.
.