Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε άνεργους ναυτικούς για τις εορτές των Χριστουγέννων αποφάσισε η κυβέρνηση.Η οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 350 έως 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων. Την κοινή απόφαση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ειδικότερα στην απόφαση προβλέπεται ότι για τις εορτές των Χριστουγέννων 2018 παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή βοηθήματος από τον προϋπολογισμό του Οίκου Ναύτου 2018 (Κ.Α.Ε. 0652) το ύψος της οποίας ορίζεται : α) για τις εορτές των Χριστουγέννων 2018 σε: αα) τριακόσια πενήντα (350,00) ευρώ, για τους άγαμους και ββ) τετρακόσια (400,00) ευρώ, για τους έγγαμους και τους εξομοιουμένους με αυτούς ή τους έχοντες προστατευόμενα τέκνα.
Για να δικαιούται ο άνεργος ναυτικός την έκτακτη οικονομική ενίσχυση πρέπει: α) Ναυτικοί που δεν μπορούν να εργασθούν γιατί πάσχουν από χρόνια νοσήματα, εφόσον έχουν πάνω από πέντε (5) χρόνια θαλάσσια υπηρεσία.
β) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.) που απολύθηκαν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την 25η Ιουνίου 2018, εφόσον έχουν τουλάχιστον δύο (2) χρόνια συνολική θαλάσσια υπηρεσία.
γ) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Γ.Ε.Ν.Ε., που επιδοτήθηκαν κατά τις διατάξεις του π.δ. 228/1998 (Α’ 176), για ένα τετράμηνο (04 μήνες) τουλάχιστον μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν ναυτολογήθηκαν από τότε περισσότερο από έναν (1) μήνα.
Δικαιολογητικά
Για τον υπολογισμό της συνολικής θαλάσσιας υπηρεσίας, υπολογίζεται η υπηρεσία που έχει αποκτηθεί:
α) σε πλοία με Ελληνική σημαία,
β) σε πλοία με ξένη σημαία, συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.T.),
γ) σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το Ν.Α.T., εφόσον έχει εξαγορασθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, χωρίς να θίγονται διατάξεις των ενωσιακών κανονισμών για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των Κρατών Μελών της Ε.Ε.
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ναυτικός νοσηλεύθηκε σε κλινική ή νοσοκομείο, με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή του πλοιοκτήτη, υπολογίζεται ως θαλάσσια υπηρεσία μόνο για τον σκοπό της παρούσας απόφασης.
Κατά τον υπολογισμό της θαλάσσιας υπηρεσίας και της ανεργίας, ο μήνας υπολογίζεται σε τριάντα (30) ημέρες, ως τελευταία δε απόλυση, λογίζεται η ημερομηνία μέχρι την οποία ο ναυτικός δικαιούται να λάβει αποζημίωση ή μισθό κατά τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το ν. 3816/1958 (Α’ 32) και τον Κανονισμό για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που εγκρίθηκε με την αριθμ. 3522.2/08/2014 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1671).
Ναυτολόγηση μέχρι τριάντα (30) ημέρες, δεν θεωρείται ότι διακόπτει το απαιτούμενο διάστημα ανεργίας.
Για το χαρακτηρισμό νοσήματος των ναυτικών που αναφέρεται στην παρούσα ως χρόνιο, αρμόδιοι είναι οι εξής:
α) το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Οι γνωστοποιήσεις Αποτελέσματος Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας, που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. γίνονται υποχρεωτικά δεκτές και είναι δεσμευτικές.
β) Δημόσια Νοσοκομεία.
γ) Για τους δικαιούχους που δεν είναι κάτοικοι νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκτός των ανωτέρω περιπτώσεων, αρμόδιοι είναι και οι Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) (όπως Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.), Κέντρα Υγείας κ.λπ.) πλησιέστερα στην κατοικία τους.
Διαβάστε επίσης
Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Σε αναμονή της απόφασης για την πληρωμή
.
Επίδομα Παιδιού: 26 Νοεμβρίου η 5η δόση Δείτε τι αλλάζει