Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών σχετικά με την εξάπλωση του Convid 19 στην χώρα μας.
Να κλιμακωθεί τον Απρίλιο, αναμένεται, η επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
«Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς να κλιμακωθεί η επιδημία, για αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι. Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι: «Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ».
Ποια είναι η διαφορά, όμως, ανάμεσα στις έννοιες επιδημία και πανδημία;
Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.
Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά στον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.
Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης, γενικά, δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης.
Πιο προσφάτες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.
Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Ιστορικές πανδημίες περιλαμβάνουν:
Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Όλες οι εξελίξεις της ημέρας
.