Σε πλήρη λειτουργία βρίσκετε η πλατφόρμα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ που αφορά τους εργοδότες. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμέμενεται να ανοίξει και η δεύτερη συνοδευτική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που αφορά τους εργαζομένους.
«Ένα δύσκολο και χωρίς προηγούμενο εγχείρημα δημιουργήθηκε από μηδενική βάση σε ελάχιστο χρόνο για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων», έγραψε την Τρίτη σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Οι δικαιούχοι
Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα τη λάβουν έως τις 10 Απριλίου όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.
Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.
Την αποζημίωση θα τη λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου 2020, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.
Πώς θα δοθούν τα 800 ευρώ
Για να λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα πρέπει να προηγηθούν δύο απαραίτητα «ηλεκτρονικά βήματα».
Αρχικά οι εργοδότες θα δηλώσουν σε ειδική ενότητα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα Εργάνη τους εργαζομένους που απασχολούσαν στην επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή. Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση για την ειδική αποζημίωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους.
Με την υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητά είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας Αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού (θα αναφέρει τα γενικά στοιχεία του εργοδότη, τη νομική μορφή, τη ΔΟΥ που ανήκει) θα παρέχεται ρητή συγκατάθεσή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων της οντότητας για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δημοσιοποιώντας το έντυπο της δήλωσης που θα αναρτηθεί στην Εργάνη ξεκαθάρισε πως όποιοι εργοδότες δηλώσουν ψευδή στοιχεία για να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης, ενώ δεν εμπίπτουν σε αυτά θα έλθουν αντιμέτωποι ακόμη και με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.
Πηγή: cnn.gr