Το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα των λοιμώξεων του εντεροιού D68 στα παιδιά, με τους παιδίατρους να συνιστούν την προσοχή των γονέων . Σύμφωνα με την ανάρτηση του παιδιάτρου Γεώργιου Τσόλα, η κλινική εικόνα ποικίλλει από ήπια ιογενή νόσο έως σοβαρή αναπνευστική συμπτωματολογία. Ο EV-D68 έχει επίσης συνδεθεί με μια σπάνια αλλά σοβαρή νευρολογική νόσο που ονομάζεται οξείαχαλαρή παράλυση (AFM), η οποία προκαλεί ξαφνική παράλυση παρόμοια με την πολιομυελίτιδα. Η AFM συχνά προσβάλλει παιδιά ηλικίας 2 έως 8 ετών , αγόρια και κορίτσια περίπου εξίσου. Ο πυρετός και / ή η αναπνευστική νόσος διάρκειας 3 έως 10 ημερών συνήθως προηγούνται της παράλυσης. Τουλάχιστον τα μισά παιδιά που έχουν προσβληθεί δεν αναρρώνουν πλήρως
Ο εντεροϊός D68
Ο εντεροϊός D68, αν και είναι λιγότερο συχνός από ό, τι άλλες μορφές εντεροϊών, μπορεί να προκαλέσει ήπια έως πολύ έντονη αναπνευστική λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη, παιδιά και εφήβους την χρονική περίοδο μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Εξαιτίας αυτού, μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους γονείς, κυρίως λόγω της σπανιότητας της ασθένειας.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του εντεροϊού D68 περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα, βήχα και πόνους στο σώμα, όπως ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Είναι αυτά τα κοινά συμπτώματα που κάνουν την αρχική ταυτοποίηση/διάγνωση του ιού δύσκολοι για τους γονείς. Ο συριγμός φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο σύμπτωμα όπως έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής κρούσματα.
Η πλειοψηφία των παιδιών δεν παρουσιάζει πυρετό, αλλά έχουν δυσκολία στην αναπνοή με συμπτώματα που ταιριάζουν περισσότερο με εκείνα του άσθματος, ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν ιστορικό άσθματος.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν το παιδί αρρωστήσει
Το βασικό είναι να κρατούν τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι ή/και να ενημερώνουν τον γιατρό και το νοσοκομείο, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια με ασθενοφόρο αν χρειαστεί. Επίσης, πρέπει να ζητούν από τον γιατρό να κάνει εξέταση για πιθανή μόλυνση από τον εντεροϊό D68, επειδή τα συμπτώματα ταιριάζουν με εκείνα της απλής ίωσης
Θεραπεία
Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ειδική αγωγή ή θεραπεία για τον EV-D68. Το πιο προφανές μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών, αλλά καλό είναι επίσης τα παιδιά αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, και να αποφεύγουν την στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.
Πηγή: daddy-cool.gr