«Η στρατηγική σχέση είναι δεδομένη. Η σχέση Ελλάδας- Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ.
Αναφερόμενος στα πεδία συνεργασίας έκανε λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. «Βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά».
Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης για την επιθετικότητα της Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες». «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε .
Το Παλαιστινιακό
Φυσικά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, ότι η διπλωματία αποτελεί ένα διακρατικό «δούναι και λαβείν». Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να χειρίστηκε με τις δέουσες αποστάσεις το ζήτημα της πρόσφατης διακήρυξης του Ισραήλ για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχη. Ιδίως εφόσον το ζήτημα αυτό αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις Ισραήλ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», και δημοσιεύθηκε την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την στάση της Ελλάδας στην περίπτωση που προταθούν στα όργανα της Ε.Ε. κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ. Απαντώντας αναφέρθηκε στην «ετοιμότητα της Ελλάδας, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της ΕΕ, να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επανέναρξη του διαλόγου. Γνωρίζω ότι πραγματικά επείγει η εύρεση λύσης για τη διαμάχη, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση μπορεί να είναι και βιώσιμη». Τόνισε μάλιστα πως «θα προτιμούσαμε να δούμε αμοιβαία συμμετοχή και διάλογο αντί μονομερών ενεργειών από οποιοδήποτε μέρος, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον». Σημείωσε πάντως ότι θα «ακούσω προσεκτικά τις απόψεις της ισραηλινής ηγεσίας και θα συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να πράξουμε για το θέμα αυτό».
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκάμπι Ασκενάζι ενώ χθές είχε προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντζ. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα «κλείσει» με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.