Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Cirkin με σημαία Τανζανίας εντοπίστηκε από την ελληνική φρεγάτα Σπέτσαι βόρεια της Βεγγάζης να πλέει με ταχύτητα 12,3 μιλίων την ώρα με κατεύθυνση το λιμάνι της Τρίπολης της Λιβύης.
Οι Τούρκοι αρνήθηκαν τον έλεγχο
Το ελληνικό πολεμικό πλοίο συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή «Irini» και μετά από εντολή του Ιταλού διοικητή της αποστολής επιχείρησε να διεξαγάγει νηοψία σε αυτό το εμπορικό σκάφος.
Μάλιστα στην αρχή πραγματοποίησε πτήση πάνω από το τουρκικό φορτηγό το ελικόπτερο της φρεγάτας Σπέτσαι. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου απέφυγε να απαντήσει στις παρεμβάσεις της ελληνικής φρεγάτας προκειμένου να συντονιστεί η διεξαγωγή της νηοψίας.
Επιβεβαιώνει το Γενικό επιτελείο Ναυτικού
Λίγο αργότερα παρενέβη στην υπόθεση ο διοικητής μοίρας τουρκικών φρεγατών, αποτελούμενης από τρία σκάφη που πλέουν 10 ναυτικά μίλια από το τουρκικό πλοίο Cirkin συνοδεύοντάς το. Ο Τούρκος διοικητής της μοίρας ανέφερε λακωνικά πως το τουρκικό πλοίο Cirkin με σημαία Τανζανίας ανήκει στη δικαιοδοσία της τουρκικής δημοκρατίας και πως προστατεύεται από αυτή.
Με λίγα λόγια, τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το φορτηγό αρνήθηκαν τη διεξαγωγή νόμιμης νηοψίας από την ευρωπαϊκή δύναμη που περιπολεί στα νερά της Λιβύης προκειμένου να παρεμποδίσει την παράνομη παράδοση οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών, στις δύο εμπόλεμες πλευρές που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Το πλοίο αναχώρησε, με σημαία Τανζανίας, από το Χαϊντάρ Πασά, το μεγάλο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική ακτή, στις 7 Ιουνίου, για τη Λιβύη και κινείται με 12,3 μίλια την ώρα.
Το συμβάν επιβεβαίωσαν στο zougla.gr κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Η φρεγάτα Σπέτσαι παρακολουθεί διακριτικά από απόσταση 10 μιλίων και το τουρκικό φορτηγό Cirkin, καθώς και τις τρεις τουρκικές φρεγάτες.
Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται εμπλοκή ελληνικού πολεμικού σκάφους στα νερά της Λιβύης με τουρκικά πολεμικά, αλλά και φορτηγό πλοίο συμφερόντων της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως η Τουρκία προμηθεύει με όπλα, πυρομαχικά και αμυντικά συστήματα τον στρατό της κυβέρνησης της Τρίπολης, του Σαράζ. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν πετύχει σημαντικές στρατηγικές νίκες κατά του αυτοαποκαλούμενου στρατάρχη Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα προηγούμενα 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία για ορισμένα βασικά ζητήματα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αντίστοιχη επικοινωνία είχε ο Ταγίπ Ερντογάν και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επισημαίνεται πως Άγκυρα και Μόσχα προ λίγων 24ώρων έδωσαν τα χέρια για την αγορά και ενός δεύτερου οπλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.