Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες έχει βρεθεί ότι ο σεξουαλικός ερεθισμός και η σεξουαλική ικανοποίηση αυξάνουν την δραστηριότητα των εγκεφαλικών δικτύων που σχετίζονται με τον πόνο, το συναίσθημα, καθώς και με το σύστημα ανταμοιβής. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους επιστήμονες στο να συνδέσουν το σεξ με άλλα ερεθίσματα που προκαλούν παρόμοια εγκεφαλική διέγερση όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Μια μελέτη του 2005 που διεξήχθη στο University Medical Center Groningen της Ολλανδίας, χρησιμοποίησε τη τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με σκοπό να καταγράψει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ανδρών ενώ τα γεννητικά τους όργανα δέχονταν ερεθισμό από τις συντρόφους τους.
Οι τομογραφίες έδειξαν ότι ο ερεθισμός του πέους που βρισκόταν σε στύση αύξησε τη ροή του αίματος στην οπίσθια νήσο και το δευτερογενή σωματοαισθητικό φλοιό που βρίσκονται στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα μείωσε τη ροή του αίματος στη δεξιά αμυγδαλή.
Η νήσος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με την επεξεργασία των συναισθημάτων καθώς και με την αίσθηση του πόνου και της ζέστης. Παρομοίως ο δευτερογενής σωματοαισθητικός φλοιός θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην κωδικοποίηση της αίσθησης του πόνου. Όσο για την αμυγδαλή, είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και η απορρύθμιση της λειτουργίας της μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση αγχωδών διαταραχών.
Μια παλαιότερη μελέτη από το ίδιο πανεπιστήμιο, η οποία επικεντρωνόταν σε εγκεφαλικές περιοχές που ενεργοποιούνταν κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, βρήκε ότι υπήρχε μια αύξηση της ροής αίματος στην παρεγκεφαλίδα, η οποία επίσης παίζει σημαντικο ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων.
Οι ερευνητές συνέδεσαν την ενεργοποίηση της παρεγκεφαλίδας κατά τη διάρκεια του αυνανισμού με την ευχαρίστηση που προκαλείται από άλλες δραστηριότητες που διεγείρουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως είναι η χρήση ηρωίνης, η σεξουαλική διέγερση, το άκουσμα αγαπημένης μουσικής, καθώς και η χρηματική ανταμοιβή.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από επιστήμονες του Rutgers University στο Newark καταγράφηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα 10 γυναικών τη στιγμή που βίωναν την κορύφωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης, είτε ο σεξουαλικός ερεθισμός προερχόταν από τις ίδιες είτε από τους συντρόφους τους. Οι περιοχές που βρέθηκαν σημαντικά ενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια του οργασμού ήταν ένα μέρος του προμετωπιαίου φλοιού, ο κογχομετωπιαίος φλοιός , η νήσος, η έλικα του προσαγωγίου και η παρεγκεφαλίδα.
Οι εγκεφαλικές αυτές περιοχές εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στην επεξεργασία των συναισθημάτων και της αίσθησης του πόνου καθώς επίσης ρυθμίζουν κάποιες μεταβολικές διεργασίες και συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Άλλα πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι ο ρυθμικός κι ευχάριστος ερεθισμός που συνδέεται με τον οργασμό φέρνει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση τύπου έκστασης. Οι επιστήμονες μάλιστα συγκρίνουν το αποτέλεσμα που έχει ο γυναίκειος οργασμός στον εγκέφαλο με αυτό που επιφέρουν ο χορός και η μουσική. Τονίζουν ότι ο χορός και η μουσική είναι τα μόνα ερεθίσματα που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τη σεξουαλική πράξη αναφορικά με την πρόκληση αυτής της κατάστασης τύπου έκστασης σε εγκεφαλικό επίπεδο. Οι λόγοι λοιπόν που απολαμβάνουμε το σεξ μπορεί να έχουν μεγάλη αλληλοεπικάλυψη με τους λόγους για τους οποίους απολαμβάνουμε τη μουσική.
Ο σεξουαλικός ερεθισμός λοιπόν έχει βρεθεί ότι επιδρά με τέτοιο τρόπο στην εγκεφαλική δραστηριότητα ώστε να προκαλούνται αλλαγές στη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, στις μεταβολικές του διεργασίες, καθώς και στην αντίληψη του πόνου.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr