Όλες οι ανακοινώσεις, στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00, από τον λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Στους 22 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (25/3) ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. 78 είναι τα νέα κρούσματα, συνολικά 821. 134 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ 53 είναι διασωληνωμένοι.
Η επιδημία συνεχίζεται
Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 74 έτη και 21 από τους 22 νεκρούς παρουσίαζαν υποκείμενα νοσήματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 36 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ έχουν γίνει άνω των 10.000 τεστ. «Η επιδημία συνεχίζεται χωρίς μεγάλη εκθετική αύξηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία», προειδοποίησε.
Πιο ανθεκτικές οι γυναίκες στον κορονοϊό
«Φαίνεται ότι οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον νέο ιό από τις γυναίκες, δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Ο λοιμοξιωλόγος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι υπάρχουν δεδομένα από τον SARS και τον MERS που το το επιβεβαιώνουν. «Ίσως έχει να κάνει με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία είναι συνήθειες που εντοπίζονται συχνότερα στους άνδρες. Φαίνεται ότι έχουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα του γυναικείου φύλου και φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Παρόλα αυτά και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν», τόνισε.
Αναφορικά με τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες, ο κ Τσιόδρας επανέλαβε ότι «ο ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία, μπορεί να υπάρχουν κρούσματα και σε νέους ανθρώπους». Συμβούλευσε όσους είναι ασθενείς με ήπια συμπτώματα και σε μικρότερη ηλικία να παρακολουθούν καθημερινά την υγεία τους και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να μένουν σε δωμάτιο μόνοι τους εάν αυτό είναι δυνατόν και να το αερίζουν επαρκώς και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους μέσα στο σπίτι, για να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας.
Τα μέτρα προστασίας μέσα στο σπίτι
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε όσους θα περάσουν τον κορονοϊό στο σπίτι τους, λέγοντας ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε κι πρόσθεσε «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.
Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.
Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό. «Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας» , ώστε να μη διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.