Αναστάτωση και πανικό έχει προκληθεί στους γονείς των μαθητών που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί το 5ο, το 8ο και το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, καθώς όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε κρούσμα ψώρας.
Τα περιστατικά αναφέρθηκαν σε σχολεία του Ευόσμου και σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν παιδιά που είναι αδέρφια.
Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο Δήμος Ευόσμου και η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και είναι σε διαρκή επικοινωνία με γιατρούς και τον επόπτη δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, το 5ο και το 8ο Δημοτικό Ευόσμου έβαλαν λουκέτο μέχρι νεωτέρας για να γίνει απολύμανση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το 20ο Δημοτικό, σήμερα λειτούργησε κανονικά αλλά για προληπτικούς λόγους θα γίνει απολύμανση και σε αυτό το σχολείο.
Μιλώντας στο thestival.gr ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα δύο κρούσματα και τόνισε πως «πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό».
Πρόσθεσε πως επειδή τα τέσσερα από τα πέντε σχολεία του συγκροτήματος έχουν κοινές εισόδους, κοινούς χώρους και κοινές τουαλέτες, αποφασίστηκε τριήμερο λουκέτο (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) για καθαρά προληπτικούς λόγους από τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό.
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κόπτσης στο thestival.gr, και τα πέντε σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα.
Τι είναι η ψώρα και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
Η ψώρα είναι μια μεταδοτική, δερματική πάθηση που προκαλείται από τα ακάρεα της ψώρας και προκαλεί έντονο κνησμό. Μεταδίδεται με στενή επαφή ή σε χώρους με συνθήκες διαβίωσης έντονου συνωστισμού όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση που είναι αυτοάνοσο και μη μεταδοτικό νόσημα του δέρματος. Δεν έχει επίσης σχέση με τις ψείρες, τα παράσιτα που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, κυρίως των παιδιών.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Έντονη φαγούρα
Εξάνθημα ανάμεσα στα δάχτυλα, καρπούς, γόνατα, αγκώνες, μασχάλες, μέση, γλουτούς, γεννητικά όργανα, στήθη. Μοιάζουν με μικρά κόκκινα εξογκώματα σαν τσιμπήματα εντόμων. Στα βρέφη μπορεί να σχηματιστούν φουσκάλες με υγρό.
Οζίδια σε ορισμένες περιπτώσεις, στους ενήλικες
Πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της ψώρας είναι απλή αλλά πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα. Περιλαμβάνει επάλειψη ολόκληρου του σώματος με ειδική αντιψωριακή λοσιόν. Εκτός από τη θεραπεία που κάνει το άτομο που έχει προσβληθεί, πρέπει να κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας για το ίδιο διάστημα. Επίσης πρέπει να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες όλα τα κλινοσκεπάσματα.
Πηγή: aftodioikisi.gr
.
group-link]