Το παγωτό δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αναμνήσεις του παιδιού. Η εισαγωγή του παγωτού στη διατροφή του παιδιού τυπικά μπορεί να γίνει μετά το πρώτο έτος όπως ισχύει για όλα τα γλυκά καθώς το πεπτικό σύστημα του παιδιού είναι πιο ώριμο να δεχθεί γλυκά αλλά και προϊόντα με βάση το αγελαδινό γάλα.
Ωστόσο όπως όλα τα γλυκά έτσι και το παγωτό είναι πλούσιο σε λιπαρά, ζάχαρη και συντηρητικά, για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να καθυστερήσουμε την εισαγωγή του παγωτού στη διατροφή του παιδιού μέχρι και το 3ο έτος. Όσο πιο αργά το δοκιμάσει τόσο πιο αργά θα το ζητήσει.
Τι παγωτό να επιλέξουμε για το παιδί;
Αποφύγετε τα συσκευασμένα παγωτά που βρίσκονται στα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα σουπερμάρκετ γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές.
Τα παγωτά παρφέ, καϊμάκι και αυτά με τα toppings καλό είναι να μην τα προτιμάτε γιατί έχουν περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη.
Τα σορμπέ αν και έχουν λιγότερα λιπαρά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Επιλέξτε χύμα παγωτό που παραπέμπει σε σπιτικό, φτιαγμένο από φρέσκο γάλα το οποίο αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου για το παιδί σας και θα δώσει στο παγωτό μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Είναι σημαντικό το ζαχαροπλαστείο ή το παγωτατζίδικο από το οποίο θα επιλέξετε το παγωτό να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιεί αγνά υλικά και έχει ευρεία κατανάλωση
Ιδανικά φτιάξτε εύκολα και γρήγορα το δικό σας σπιτικό παγωτό.
Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και αφού το παιδί σας έχει αρχίσει να ζητά παγωτό καλό είναι να το τρώει για γλυκό μέχρι 2 φορές την εβδομάδα. Μην αντικαταστήσετε όμως κάποιο γεύμα της ημέρας με παγωτό διότι το παιδί χάνει τα θρεπτικά συστατικά που θα έπαιρνε απ’ το συγκεκριμένο γεύμα.
Αν πρόκειται για σπιτικό παγωτό χωρίς ζάχαρη μπορείτε να το δίνετε στο παιδί σαν απογευματινό σνακ μέχρι και 4 φορές την εβδομάδα.
Πηγή: govastileto.gr