Ο κύβος ερρίφθη και την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα επισημοποιηθεί το πολιτικό διαζύγιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου και άρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το τελικό ραντεβού πραγματοποιείται μετά από σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ των δύο πολιτικών που ξεκίνησαν από την Παρασκευή που μας πέρασε και συνεχίστηκαν και το Σάββατο.
Ο Πάνος Καμμένος θα ανακοινώσει στον πρωθυπουργό την απόφαση του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Παράλληλα, στα πλαίσια της πολιτικής συνεννόησης μεταξύ τους θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό ξεκάθαρα να προχωρήσει στην απομάκρυνση υπουργών και υφυπουργών που ανήκουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Πρόκειται για ζήτημα αρχής, όπως το θέτει ο μέχρι σήμερα υπουργός Άμυνας και αδιαμφισβήτητα αναμένει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί αυτό το αίτημα. Βεβαίως, και σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει το αίτημα του Πάνου Καμμένου σχετικά με την πλήρη αποχώρηση όλων των κυβερνητικών στελεχών που ανήκουν στους ΑΝΕΛ, τότε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φέρεται να διατηρεί το δικαίωμα μιας αυτονόητης πολιτικής αντίδρασης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να απομακρυνθούν οι Κουντουρά-Κόκκαλης, και αυτό γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, τότε θα θεωρηθεί από τον Πάνο Καμμένο ως Casus Belli.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τη συγκυβέρνηση θα συνοδευτεί και από την ξεκάθαρη τοποθέτησή του πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς το κυβερνητικό σχήμα.
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία-νόμος για την υπόθεση της αναβάθμισης των F-16. Ο Πάνος Καμμένος δεν θα υποστηρίξει την κυβερνητική θέση, αφού δεν θα είναι πλέον υπουργός μετά την υποβολή της παραίτησης του. Τον ρόλο του θα αναλάβει ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας. Κατόπιν τούτου δεν θα υφίσταται πλέον καμία άλλη εκκρεμότητα που να αφορά τουλάχιστον το υπουργείο Άμυνας.
Η εξέλιξη αυτή όπως είναι αναμενόμενο θα πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές ανατροπές. Ο πρωθυπουργός όπως έχει δηλώσει αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή δια επιστολής που θα αποστείλει στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Μετά την παρέλευση δύο ημερών θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα κρατήσει τρεις μέρες.
Μέσα στο επόμενο επταήμερο θα πρέπει λογικά να έχει ολοκληρωθεί όλος αυτός ο κύκλος πολιτικών ανακατατάξεων. Αμέσως μετά και με δεδομένες τις αποχωρήσεις που θα έχουν εν τω μεταξύ επισημοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του. Δηλαδή, μέσα στο επόμενο επταήμερο θα πρέπει λογικά να έχει ολοκληρωθεί όλος αυτός ο κύκλος πολιτικών ανακατατάξεων.
Όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, εντός περίπου 15 ημερών και εφόσον όλα έχουν κυλήσει ομαλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή η πρόταση για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ποια είναι τα πρόσωπα-κλειδιά για ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ έχει διαμορφωθεί ως εξής. Οι βουλευτές που είναι διατεθειμένοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι:
1) Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει δημοσίως πως θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
2) Έλενα Κουντουρά. Η υπουργός Τουρισμού διατηρεί με ιδιαίτερη προσοχή «σιωπή ασυρμάτου», αλλά θεωρείται πως και ψήφο εμπιστοσύνης θα προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
3) Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται από εκείνους που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως δεν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρόλα αυτά ακόμη και συνάδελφοί του βουλευτές που ανήκουν στους ΑΝΕΛ τοποθετούν πάντα ένα ερωτηματικό δίπλα από το όνομά του ως προς την τελική του απόφαση.
4) Κώστας Ζουράρις. Έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και πως δεν είναι διατεθειμένος να υπερψηφίσει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κύκλοι των ΑΝΕΛ θεωρούν πως το όνομα του Κώστα Ζουράρι πρέπει και αυτό να συνοδεύεται από ένα ερωτηματικό.
Πιστοί στον Πάνο Καμμένο θα παραταχθούν ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσίκης καθώς και η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Εσωτερικών, η οποία δεν είναι βουλευτής αλλά κομματικό στέλεχος των ΑΝΕΛ, δεν αναμένεται να ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις.
Πολιτικές εμπλοκές και ιστορικές αναδρομές
Είναι προφανές πως η χώρα από την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 εισέρχεται σε μία νέα φάση ρευστότητας και εσωστρέφειας, καθ΄οδόν προς τις εκλογές οι οποίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου και εκτός απροόπτου αναμένετια να διεξαχθούν τον Μάιο, αφού η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ακόμη και εάν στηριχθεί στη Βουλή με ψήφο εμπιστοσύνης, θα βρίσκεται σε καθεστώς συνεχούς και ιδιότυπης πολιτικής ομηρίας, η οποία με τη σειρά της θα προκαλεί συνεχές πολιτικό ζήτημα αλλά και θα ενθαρρύνει την αντιπολίτευση να αμφισβητεί επί μονίμου βάσεως τη σταθερότητά της.
«Κάποτε οι αποστάτες επί πατρός Μητσοτάκη κατευθύνονταν προς τα δεξιά. Τώρα επί υιού Μητσοτάκη κατευθύνονται προς τα αριστερά. Σημεία των καιρών!»
Πολιτικοί κύκλοι αργά το απόγευμα του Σαββάτου με έντονη διάθεση σαρκασμού δήλωναν «κάποτε οι αποστάτες επί πατρός Μητσοτάκη κατευθύνονταν προς τα δεξιά. Τώρα επί υιού Μητσοτάκη κατευθύνονται προς τα αριστερά. Σημεία των καιρών!». Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν με νόημα πως η κυβέρνηση Τσίπρα η οποία επιδιώκει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή δεν θα στηρίζεται πλέον σε μία συντεταγμένη συγκυβέρνηση, αλλά σε ένα συνοθύλευμα «προθύμων» βουλευτών στους οποίους θα «ανοίξει εύκολα η όρεξη» για περαιτέρω αιτήματα και εκβιασμούς.
«Με ξένα κόλυβα μνημόσυνο επιχειρείται ο σχηματισμός κυβερνητικής πλειοψηφίας», σχολίαζαν οι παραπάνω πολιτικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στο δραματικό τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διατηρήθηκε στη ζωή από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα.
Προφανώς για τους παραπάνω λόγους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο από 151 βουλευτές, αλλά τουλάχιστον από 152, έτσι ώστε να διαθέτει ένα «μαξιλάρι εφεδρείας» σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής επιχειρήσει να τον υπονομεύσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί, εντός και εκτός Μαξίμου, οι οποίοι κάνουν λόγο για το περίφημο και ιστορικά τραυματικό «Σύνδρομο Σιμπιλίδη». Πρόκειται για τον βουλευτή ο οποίος με την ψήφο του έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προκάλεσε τις εκλογές του 1993. Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέθετε τότε 151 βουλευτές.
Συνέντευξη Πάνου Καμμένου
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους, οπότε και αναμένεται να εξηγήσει το παρασκήνιο του πολιτικού διαζυγίου. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12:30 στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Πώς θα πορευθεί εφεξής ο Πάνος Καμμένος
Με το σύνθημα «πρώτα η Μακεδονία» ο Πάνος Καμμένος θα πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα με δύο στόχους. Την ανασύνταξη του κόμματος του αλλά και την ανεύρεση νέων δυναμικών στελεχών.
Ο Πάνος Καμμένος θα συναρτήσει την τακτική του από το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από μία απλή εξέταση των αποτελεσμάτων του συνόλου των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Όλες αυτές οι μετρήσεις καταλήγουν πώς ένα περίπου 70% της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται κατά της Συμφωνίας Των Πρεσπών και της χρήσης από την ΠΓΔΜ του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία». Κατά τους σχεδιασμούς του Πάνου Καμμένου το ποσοστό αυτό είναι απολύτως συμπαγές στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτές οι περιοχές αποτελούν και την προεκλογική προτεραιότητα του.
Πηγή: zougla.gr