Θα μπορούσαμε βάση των ενδείξεων να πούμε ότι ΔΟΥΡΟΥ και ΕΥΡΙΔΙΚΗ ισοπέδωσαν την Δυτική Αττική. Η πρώτη ως Περιφερειάρχης Αττικής και η δεύτερη ως καιρικό φαινόμενο.
Δυστυχώς η ανυπαρξία ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών οι αλόγιστες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για έργα στους πληγέντες δήμους χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα, η έγκριση μελετών για την επιλογή γνωστών εργολάβων με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι των υπηρεσιακών γραφείων οι στημένοι διαγωνισμοί με τις απευθείας αναθέσεις αλλά και η διαπλοκή της Δούρου με δημάρχους της Δυτικής Αττικής (σύντομα θα δημοσιεύσω αποκαλυπτική έρευνα μου) συνθέτουν το παζλ της δυσώδους διαπλοκής που κυριαρχή εδώ και χρόνια στις δυτικές συνοικίες και συνεχίζει έως και σήμερα.
Ωστόσο τα τεράστια ερωτηματικά για τα λάθη που άφησαν τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες, για την καθυστερημένη και ελλιπή παρουσία του κρατικού μηχανισμού και τις πολιτικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν, γίνονται αδυσώπητα.
Η εξέλιξη της τραγωδίας έδειξε ότι ουσιαστικά υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής. Η προετοιμασία ήταν τουλάχιστον ανύπαρκτη, παρότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν προαναγγελθεί, η δε προβληματική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής με τα μπαζωμένα ρέματα και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, γνωστή σε όλους.
Και όλα αυτά ενώ η κυρία Δούρου επιχείρησε να αποσείσει τις όποιες ευθύνες της περιφέρειας Αττικής και ζήτησε να… αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και τις καταστροφές!
Ανακοίνωσε δε ότι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν», όπως δήλωσε.
Κι όμως η κ. Δούρου τον Απρίλιο του 2014 έλεγε ότι της αρκούν 6 μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό! Προκειμένου να επιτεθεί στον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό έλεγε: «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η Παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές». Ευλογα προκύπτει το ερώτημα: Αφού χρειάζονταν μόνο έξι μήνες, τι πήγε λάθος τρία χρόνια μετά. Τότε η κ. Δούρου ένιωθε θυμό για τη χαμένη ζωή. Σήμερα θρηνούμε 16…
Στην πραγματικότητα ήταν μία προαναγγελθείσα τραγωδία, με την Πολιτεία να μην αναλαμβάνει έγκαιρα δράση, παρότι όλοι ήξεραν το πρόβλημα, που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωνόταν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας, που είχαν επίγνωση της κατάστασης, όπως ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, δήλωσε ότι το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις προηγούμενες καταστροφές!
Σημείωσε δε ότι «εάν θέλουμε κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να κάνουμε κάτι σωστό πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με την γραμματεία πολιτικής προστασίας και τους άλλους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται να κάνουν μια μελέτη η οποία ταυτόχρονα θα προτείνει και τα έργα .Μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος χειμάρρου, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».