«Ποινικές ευθύνες, υπάρχουν και υπό την έννοια της παράλειψης. Όταν ένας γονιός έχει την υποχρέωση να κρατήσει τα παιδιά τους στο σπίτι, και δεν το κάνει, έχοντας πάρει ειδική άδεια για αυτό το λόγο, τότε είναι υπόλογος ευθυνών παράλειψης και σε περίπτωση που ένα παιδί κολλήσει ή μεταφέρει μια ασθένεια, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά»
Ο ποινοκολόγος Μ. Δημητρακόπουλος ανέλυσε στον ΑΝΤ1 τις ποινές που προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού για τον Kορωνοϊό.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μ. Δημητρακόπουλος απάντησε σε ερώτημα για την ευθύνη των γονιών που αφήνουν ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους σε παιδικές χαρές και καφετέριες.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζητεί την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού., «απειλώντας» με εως και ισόβια φυλάκιση «εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
«Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α’ ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ*, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο. Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση.»
*Άρθρο 285 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.»
Πηγή: xtypos.gr
Κορωνοϊός: Το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα
.