Είναι τα πιο συχνά λάθη που όλες οι μαμάδες κάνουμε με το νεογέννητο. Οι ειδικοί μας λένε πώς να τα αποφύγουμε ή να τα…διορθώσουμε.
«Πολλοί γονείς αντιδρούν από υπερβολικά έως υστερικά σε κάποιες φυσικές λειτουργίες του μωρού, όπως το κλάμα, ο εμετός και άλλα πολλά πράγματα που όλα τα μωρά κάνουν», μας λέει ο Leon Hoffman ψυχαναλυτής ειδικευμένος σε θέματα παιδιών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Pacella Parent Child Center. «Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλο στρες στο μωρό μας, μια που από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους τα βρέφη αντιλαμβάνονται τα αισθήματα μας και επηρεάζονται άμεσα από αυτά».
2. Ξυπνάμε το μωρό για να το θηλάσουμε
Οι φόβοι μας νέας μαμάς σχετικά με τον θηλασμό του νεογωέννητου είναι πολλοί και κάποιοι απολύτως φυσιολογικοί. «Μήπως αφυδατωθεί το μωρό αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες, μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει, μήπως το γάλα μου είναι αραιό και δεν χορταίνει»; Αν το μωρό δείχνει γενικά ικανοποιημένο, σημαίνει ότι απλώς δεν χρειάζεται άλλο γάλα. Η Jennifer Walker, παιδιατρική σύμβουλος και συγγραφέας του βιβλίου The Moms on Call Guide to Basic Baby Care μας λέει ότι από στιγμή που το μωρό τρώει τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγο ανησυχίας. Τα νεογέννητα είναι πολύ πιο έξυπνα από τους ενήλικες. Είτε θηλάζει το μωρό, είτε πίνει γάλα απ’ το μπουκάλι, ξέρει πολύ καλά πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Αν το ταΐζετε κάθε φορά που πεινάει, τότε τρώει καλύτερα.
3. Ανησυχούμε όταν κλαίει
«Όλοι οι νέοι γονείς αισθανόμαστε ότι το να μην κλαίει το μωρό είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της σωστής ανατροφής του», μας λέει η Jennifer Walker. Τα μωρά όμως είναι «σχεδιασμένα για να κλαίνε». Μπορεί να κλάψουν ακόμη κι όταν είναι στεγνά, ταισμένα ή βρίσκονται ευτυχισμένα στην αγκαλιά σας. Βασικά το κλάμα τις περισσότερες φορές αποτελεί έναν κωδικό επικοινωνίας. Σε περιπτώσεις βέβαια που το κλάμα συνδυάζεται με εμετούς, πυρετό ή εξανθήματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο παιδίατρο σας.
4. Δεν παρεκκλίνουμε ποτέ από το πρόγραμμά μας
Εννοείται πως τα μωρά έχουν ανάγκη το πρόγραμμα. Ωστόσο το «πολύ αυστηρό» πρόγραμμα μπορεί εύκολα να αγχώσει το μωρό, αλλά και εσάς. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως με το να τηρείτε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, σέβεστε μόνο τις ανάγκες του νεογέννητου και ελάχιστα τις δικές σας, μας λέει ο δόκτωρ Leon Hoffman. Γι’ αυτό θυμηθείτε: Το παιδί θέλει να ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά το φαγητό ή ποια δραστηριότητα προηγείται του ύπνου. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τις βασικές του ανάγκες, την προσωπικότητά του και τις δικές σας επιθυμίες οργανώστε την ιδανική για εσάς ρουτίνα φροντίζοντας να είστε και εσείς και το μωρό ευχαριστημένοι.
5. Τα αφήνουμε να κοιμούνται όλη νύχτα
Πολλές φορές, όταν πάνε οι γονείς στον παιδίατρο λένε όλο χαρά: «Το πρώτο βράδυ που φέραμε το μωρό σπίτι κοιμόταν συνέχεια και δεν ξύπνησε καθόλου όλη τη νύχτα! «Λάθος» μας λέει ο δόκτωρ Hoffman. Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πρέπει να τα ξυπνούν οι γονείς κάθε τέσσερις ώρες και να τα ταΐζουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα τη νύχτα για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους. Τα μωρά που κοιμούνται πολύ και χάνουν γεύματα αφυδατώνονται. Επιπλέον, ο οχτάωρος συνεχόμενος ύπνος πολλές φορές αποτελεί σημάδι ότι το μωρό έχει ίκτερο. Πότε είναι εντάξει να αφήνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όλη νύχτα; Όταν το πάτε για την πρώτη του εξέταση στο γιατρό, δείτε ότι έχει πάρει βάρος και κοιμάται συνεχόμενα το βράδυ, τότε είστε σε καλό δρόμο.
6. Τα βγάζουμε σε μέρη με πολύ κόσμο, ή τα κλείνουμε για εβδομάδες μέσα στο σπίτι
Αρκετές φορές βλέπουμε γονείς να παίρνουν μαζί τους τα νεογέννητα σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως πολυκαταστήματα ή παιδικά πάρτι γενεθλίων. Λάθος. Η έκθεση του νεογέννητου σε χώρους με ανθρώπους που κουβαλούν μικρόβια αποτελεί πρόβλημα για δύο λόγους.
7. Παίρνουμε το μωρό στο κρεβάτι μας
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε να βρίσκεται το μωρό όσο πιο πολλές ώρες πλάι μας. Συχνά λοιπόν οι μαμάδες θηλάζουν το μωρό στο διπλό κρεβάτι και μόλις αποκοιμηθεί κοιμούνται πλάι του. Η το αφήνουν πλάι τους για πρακτικούς λόγους, μια που στο διπλό κρεβάτι, ηρεμεί και κοιμάται γρηγορότερα, οπότε δεν χρειάζεται να σηκωθούν μόλις κλάψει το μωρό. Εκτός όμως από το πρακτικό της υπόθεσης, έχετε υπόψη σας πως η συγκεκριμένη συνήθεια δεν θεωρείται ασφαλής για την υγεία του.
8. Δεν εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας
Οι παιδίατροι λένε πως πολλοί γονείς δεν εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Έτσι, όμως, θέτουν πολλές φορές το νεογέννητο σε κίνδυνο. Υπάρχουν γονείς που αισθάνονται πως το μωρό τους είναι άρρωστο ενώ οι γύρω φίλοι και συγγενείς λένε πως το παιδί είναι μια χαρά. Έτσι, παρόλο που πιστεύουν πως κάτι δεν πάει καλά, χάνουν πάρα πολύ χρόνο μέχρι να πάνε το μωρό στον παιδίατρο. Γι’ αυτό, ακολουθείστε το ένστικτό σας και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας.
9 . Κρατάμε το μωρό αγκαλιά στο αυτοκίνητο
Η αγκαλιά σας είναι το μόνο μέρος που το μωρό ηρεμεί. Οπότε σε κάθε μας μετακίνηση «μετακομίζουμε» στο πίσω κάθισμα και αγνοώντας το καθισματάκι του, παίρνουμε το μωρό αγκαλιά. Ναι στην αγκαλιά σας νιώθει ασφάλεια αλλά αυτό είναι ό, τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε σχετικά με την ασφάλεια του, μας λέει η δόκτωρ Jennifer Walker. Βάζετε ΠΑΝΤΑ το μωρό στο καθισματάκι του, είτε πρόκειται για πολύωρο ταξίδι είτε για μια ολιγόλεπτη διαδρομή.
10. Αγνοούμε το γάμο μας
Ναι τα συναισθήματα μας γι’ αυτό το νέο μέλος της ζωής μας είναι ποικίλα και απερίγραπτα, Ευτυχία, χαρά, ανασφάλεια φόβος. Και ο μόνος που μπορεί να τα κατανοήσει είναι ο σύντροφός μας λέει ο ψυχολόγος John C. Friel, και συγγραφέας του βιβλίου The 7 Worst Things (Good) Parents Do. Νιώθετε ευτυχία; Μοιραστείτε την με το σύντροφό σας. Νιώθετε φόβο και ανασφάλειες; Μιλήστε του γι’ αυτές. Το παιδί δεν είναι το δικό σας προσωπικό διαβατήριο προς την ευτυχία. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που θα πάτε όλοι μαζί!
Είναι τα πιο συχνά λάθη που όλες οι μαμάδες κάνουμε με το νεογέννητο. Οι ειδικοί μας λένε πώς να τα αποφύγουμε ή να τα…διορθώσουμε.
1. Πανικοβαλλόμαστε με το παραμικρό «Πολλοί γονείς αντιδρούν από υπερβολικά έως υστερικά σε κάποιες φυσικές λειτουργίες του μωρού, όπως το κλάμα, ο εμετός και άλλα πολλά πράγματα που όλα τα μωρά κάνουν», μας λέει ο Leon Hoffman ψυχαναλυτής ειδικευμένος σε θέματα παιδιών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Pacella Parent Child Center. «Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλο στρες στο μωρό μας, μια που από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους τα βρέφη αντιλαμβάνονται τα αισθήματα μας και επηρεάζονται άμεσα από αυτά».
2. Ξυπνάμε το μωρό για να το θηλάσουμε Οι φόβοι μας νέας μαμάς σχετικά με τον θηλασμό του νεογωέννητου είναι πολλοί και κάποιοι απολύτως φυσιολογικοί. «Μήπως αφυδατωθεί το μωρό αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες, μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει, μήπως το γάλα μου είναι αραιό και δεν χορταίνει»; Αν το μωρό δείχνει γενικά ικανοποιημένο, σημαίνει ότι απλώς δεν χρειάζεται άλλο γάλα. Η Jennifer Walker, παιδιατρική σύμβουλος και συγγραφέας του βιβλίου The Moms on Call Guide to Basic Baby Care μας λέει ότι από στιγμή που το μωρό τρώει τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγο ανησυχίας. Τα νεογέννητα είναι πολύ πιο έξυπνα από τους ενήλικες. Είτε θηλάζει το μωρό, είτε πίνει γάλα απ’ το μπουκάλι, ξέρει πολύ καλά πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Αν το ταΐζετε κάθε φορά που πεινάει, τότε τρώει καλύτερα.
3. Ανησυχούμε όταν κλαίει «Όλοι οι νέοι γονείς αισθανόμαστε ότι το να μην κλαίει το μωρό είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της σωστής ανατροφής του», μας λέει η Jennifer Walker. Τα μωρά όμως είναι «σχεδιασμένα για να κλαίνε». Μπορεί να κλάψουν ακόμη κι όταν είναι στεγνά, ταισμένα ή βρίσκονται ευτυχισμένα στην αγκαλιά σας. Βασικά το κλάμα τις περισσότερες φορές αποτελεί έναν κωδικό επικοινωνίας. Σε περιπτώσεις βέβαια που το κλάμα συνδυάζεται με εμετούς, πυρετό ή εξανθήματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο παιδίατρο σας. 4. Δεν παρεκκλίνουμε ποτέ από το πρόγραμμά μας.
Εννοείται πως τα μωρά έχουν ανάγκη το πρόγραμμα. Ωστόσο το «πολύ αυστηρό» πρόγραμμα μπορεί εύκολα να αγχώσει το μωρό, αλλά και εσάς. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως με το να τηρείτε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, σέβεστε μόνο τις ανάγκες του νεογέννητου και ελάχιστα τις δικές σας, μας λέει ο δόκτωρ Leon Hoffman. Γι’ αυτό θυμηθείτε: Το παιδί θέλει να ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά το φαγητό ή ποια δραστηριότητα προηγείται του ύπνου.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τις βασικές του ανάγκες, την προσωπικότητά του και τις δικές σας επιθυμίες οργανώστε την ιδανική για εσάς ρουτίνα φροντίζοντας να είστε και εσείς και το μωρό ευχαριστημένοι. 5. Τα αφήνουμε να κοιμούνται όλη νύχτα Πολλές φορές, όταν πάνε οι γονείς στον παιδίατρο λένε όλο χαρά: «Το πρώτο βράδυ που φέραμε το μωρό σπίτι κοιμόταν συνέχεια και δεν ξύπνησε καθόλου όλη τη νύχτα! «Λάθος» μας λέει ο δόκτωρ Hoffman.
Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πρέπει να τα ξυπνούν οι γονείς κάθε τέσσερις ώρες και να τα ταΐζουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα τη νύχτα για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους. Τα μωρά που κοιμούνται πολύ και χάνουν γεύματα αφυδατώνονται. Επιπλέον, ο οχτάωρος συνεχόμενος ύπνος πολλές φορές αποτελεί σημάδι ότι το μωρό έχει ίκτερο. Πότε είναι εντάξει να αφήνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όλη νύχτα; Όταν το πάτε για την πρώτη του εξέταση στο γιατρό, δείτε ότι έχει πάρει βάρος και κοιμάται συνεχόμενα το βράδυ, τότε είστε σε καλό δρόμο. 6. Τα βγάζουμε σε μέρη με πολύ κόσμο, ή τα κλείνουμε για εβδομάδες μέσα στο σπίτι Αρκετές φορές βλέπουμε γονείς να παίρνουν μαζί τους τα νεογέννητα σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως πολυκαταστήματα ή παιδικά πάρτι γενεθλίων. Λάθος.
Η έκθεση του νεογέννητου σε χώρους με ανθρώπους που κουβαλούν μικρόβια αποτελεί πρόβλημα για δύο λόγους. Πρώτον, μπορεί να πάθει κάποια μικροβιακή μόλυνση και δεύτερον, ακόμα και αν σηκώσει πυρετό από κάποιον ιό (που είναι λιγότερο επικίνδυνο) θα πρέπει να νοσηλευτεί το μωρό στο νοσοκομείο μέχρι να σιγουρευτούν οι γιατροί πως δεν είναι κάτι πιο σοβαρό.
Ο πυρετός σε ένα νεογέννητο μωρό που δεν έχει κλείσει ακόμα 6 εβδομάδες ζωής είναι αυτόματο εισιτήριο για διήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται. Από την άλλη αποτελεί μεγάλο λάθος να είστε 24 ώρες το 24ωρο επί 6 εβδομάδες κλεισμένοι μέσα στο σπίτι με το μωρό. Το σωστό βρίσκεται κάπου στη μέση. Να φροντίζετε να βγάζετε το νεογέννητο για έναν περίπατο καθημερινά, αλλά να διαλέξετε μία ώρα και ένα μέρος που να μην έχει πολύ κόσμο.
7. Παίρνουμε το μωρό στο κρεβάτι μας Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε να βρίσκεται το μωρό όσο πιο πολλές ώρες πλάι μας. Συχνά λοιπόν οι μαμάδες θηλάζουν το μωρό στο διπλό κρεβάτι και μόλις αποκοιμηθεί κοιμούνται πλάι του. Η το αφήνουν πλάι τους για πρακτικούς λόγους, μια που στο διπλό κρεβάτι, ηρεμεί και κοιμάται γρηγορότερα, οπότε δεν χρειάζεται να σηκωθούν μόλις κλάψει το μωρό. Εκτός όμως από το πρακτικό της υπόθεσης, έχετε υπόψη σας πως η συγκεκριμένη συνήθεια δεν θεωρείται ασφαλής για την υγεία του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο ασφαλές μέρος για τον ύπνο του μωρού είναι μόνον η κούνια του.
Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιήσει τον ύπνο του μωρού μαζί με τους γονείς του στο διπλό κρεβάτι για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις και κυρίως για ασφυξία: ο μπαμπάς ή η μαμά στον ύπνο τους δεν ελέγχουν τις κινήσεις τους, ενώ είναι πολύ πιθανό τη νύχτα το σεντόνι να παγιδεύσει το κεφαλάκι του. Βάλτε το λοιπόν στο κρεβατάκι του, το οποίο τους πρώτους μήνες πρέπει να είναι δίπλα στο δικό σας. 8. Δεν εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας Οι παιδίατροι λένε πως πολλοί γονείς δεν εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Έτσι, όμως, θέτουν πολλές φορές το νεογέννητο σε κίνδυνο.
Υπάρχουν γονείς που αισθάνονται πως το μωρό τους είναι άρρωστο ενώ οι γύρω φίλοι και συγγενείς λένε πως το παιδί είναι μια χαρά. Έτσι, παρόλο που πιστεύουν πως κάτι δεν πάει καλά, χάνουν πάρα πολύ χρόνο μέχρι να πάνε το μωρό στον παιδίατρο. Γι’ αυτό, ακολουθείστε το ένστικτό σας και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. 9 . Κρατάμε το μωρό αγκαλιά στο αυτοκίνητο.
Η αγκαλιά σας είναι το μόνο μέρος που το μωρό ηρεμεί. Οπότε σε κάθε μας μετακίνηση «μετακομίζουμε» στο πίσω κάθισμα και αγνοώντας το καθισματάκι του, παίρνουμε το μωρό αγκαλιά. Ναι στην αγκαλιά σας νιώθει ασφάλεια αλλά αυτό είναι ό, τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε σχετικά με την ασφάλεια του, μας λέει η δόκτωρ Jennifer Walker. Βάζετε ΠΑΝΤΑ το μωρό στο καθισματάκι του, είτε πρόκειται για πολύωρο ταξίδι είτε για μια ολιγόλεπτη διαδρομή.
Όσο για εσάς, κάθεστε πάντα στο πίσω κάθισμα για να κρατάτε απασχολημένο το μωρό με παιχνιδάκια. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε αρκετές ώρες, κάνετε συχνές στάσεις για να κρατήσετε το βρέφος στην αγκαλιά σας ή να το αφήσετε να ξαπλώσει λίγο στο πίσω κάθισμα για να ξεμουδιάσει.
10. Αγνοούμε το γάμο μας Ναι τα συναισθήματα μας γι’ αυτό το νέο μέλος της ζωής μας είναι ποικίλα και απερίγραπτα, Ευτυχία, χαρά, ανασφάλεια φόβος. Και ο μόνος που μπορεί να τα κατανοήσει είναι ο σύντροφός μας λέει ο ψυχολόγος John C. Friel, και συγγραφέας του βιβλίου The 7 Worst Things (Good) Parents Do. Νιώθετε ευτυχία; Μοιραστείτε την με το σύντροφό σας. Νιώθετε φόβο και ανασφάλειες; Μιλήστε του γι’ αυτές. Το παιδί δεν είναι το δικό σας προσωπικό διαβατήριο προς την ευτυχία. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που θα πάτε όλοι μαζί!
imommy.gr